Jag har aldrig förstått det här med bäst-före datum.
När jag flyttade hemifrån för några år sen utökades min bacillskräck ganska kraftigt. Jag tyckte inte porslin kändes tillräckligt rent när man diskade det, ville byta disktrasa ofta, kunde inte lägga mackor jag skulle bre på bord, kunde inte med att spara och äta upp matrester dagen efter och sånt. Sen när jag kom hem till mina föräldrar kunde jag slarvdiska, äta mat som stått framme väl nog så länge i rumstemperatur utan problem och slicka bordet där min brorsa nyss gnuggat in sina svettiga strumpor. Ungefär alltså.
Jag insåg efter något år vilket dubbelbeteende jag hade så nu är det mer normalt men fortfarande värre här än hemma. Beror till liten del på att jag är mer rädd för magsjuka här och kanske att jag vet vem jag ska skylla på om det händer här, men hos föräldrarna är det mest troligt inte mitt fel.
Men det är här bäst-före-datum kommer in. Det här var också mer extremt förut men håller ännu i sig. Är man rädd för magsjuka vill man inte äta saker som passerat bäst-före-datum. Hur hjälpt blir man då av en messmörsförpackning som är stämplad 09-07-12? Sen står det på sidan att den ska förvaras kallt och att bäst-före-datum gäller oöppnad förpackning.
Okej tack, men jag tänkte inte spara messmöret 9 månader utan käka det nu, och då är jag såklart mest intresserad av hur länge den håller i öppnat skick.
Så är det nästan jämt, utom på typ mjölk. Merparten av konsumenterna måste ju ändå köpa produkter som dom tänkt använda det närmaste halvåret och då säger ju bäst-före-datumet dom ingenting.
Det stör mej och jag vill verkligen veta. Det har ju stor betydelse om en produkt håller 2 dagar eller flera månader öppnad. Jag litar inte på min egen förmåga att bedöma själv om varor möglat eller luktar dåligt. Är jag rädd att något gått ut kommer jag känna en konstig lukt också fast det inte är något fel på produkten. Och det här leder till att jag kastar produkter jag inte vågar äta, vilket som varken är bra för miljön eller ekonomin.
Varför kan dom inte bara skriva ungefär hur länge produkter håller när dom öppnats, avrunda till hela veckor om inte annat. Dom kan skriva exakt klockslag när glasspaket passerar bäst-före-datum men inte hur länge hårdbröd håller när förpackningen är öppnad.
Ps: Precis som med alla andra rädslor hjälps man inte av att folk säger till någon med hundfobi: "Han vill bara hälsa" och till någon med social fobi: "Människor är inte farliga" och till någon med spindelfobi: "Den är ju mycket mindre än dej" eller till mig: "Du kommer inte dö av att äta möglig yoghurt". Nähej men sån tur då, tack för att du nedvärderar och förlöjligar min rädsla och trycker ner och ihop mej, tack för att du förstår för det är ju verkligen döden jag är rädd för! Losers: Ds
onsdag 3 oktober 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar